Energija zivota

SO „Energija života“  organizuje i sprovodi jedinstveni program obuke roditelja i drugih članova porodice, primjeni masaže beba  prema programu Međunarodne asocijacije za masažu beba IAIM (www.iaim.net). Ova obuka je licencirana od strane IAIM i ima za cilj uputiti polaznike u vještine masaže beba, kako bi poboljšali njihov razvoj i pojačali vezu između roditelja i djeteta. Obuku izvodi licencirani instruktor (CIMI). U toku obuke roditelji rade zajedno sa svojim bebama i uče kroz direktan kontakt, dok im instruktor pokazuje pokrete na lutkama.
 Primjena masaža kod beba je praksa stara više od 1000 godina – drevni običaj u kulturama mnogih naroda. U svijetu beba dodir je prvi osjećaj koji se raspoznaje. Koža se razvija u petoj nedelji trudnoće, te predstavlja formu prve komunikacije bebe sa okolinom. Dodir je prvo i najmoćnije sredstvo komunikacije - kada govorimo o IAIM masaži beba, govorimo prije svega o dodiru, a jedna od najvažnijih potreba bebe je da bude dodirivana. Dok masirate svoju bebu, kroz interakciju ste prisutni i fizički i psihički, što je za bebu najvažnije. Kontakt koža na kožu, vaša blizina, vaš miris, beba može da čuje vaše disanje, vaše otkucaje srca, gledate se, vi joj pričate, a ona odgovara osmijehom i gugutanjem, opušteni ste, lijepo vam je - sve su ovo elementi povezivanja, a oni stvaraju obostrani osjećaj ljubavi, sigurnosti, poštovanja, sreće, razumjevanja, pripadnosti. Ova duboka  emotivna povezanost koja se uspostavlja u prvoj godini života, predstavlja temelj za povjerenje, hrabrost, vjeru, ljubav, i oslonac tokom cijelog života.

Dobrobiti za bebu:
- Masaža stimuliše glavne sisteme (CNS, varenje, imuni sistem, cirkulaciju, respiratorni, limfni sistem)
- Razvija se svijest o sopstvenom tijelu, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju
- Sposobnost učenja i koncentracije
- Rasta i jačanja mišića , poboljšava elastičnost i tonus mišića
- Masaža ublažava pojavu gasova i grčeva (Vimala je razvila poseban sistem masaže koji povoljno utiče na organe za varenje i eliminaciju)
- Ublažava bolova rasta i tenzije u mišićima
- Neugodnosti pri nicanju zuba
- Masaža utiče na opuštanje – manje plakanja, bolje spavanje, samoregulacija (lakše se budi, bez plača, samoumirivanje)
- Smanjuje koncentraciju hormona stresa kod bebe, a povećava koncentraciju hormona sreće i zadovoljstva
- Posebno treba istaći dobrobiti na psihomotorni razvoj prijevremeno rođene djece i djece sa posebnim potrebama.

Dobrobiti za roditelje:
- Razvoj Bondinga i povezivanje bebe i roditelja/staratelja
- Smanjuje nivo hormona stresa kod roditelja/staratelja
- Pospješuje laktaciju i olakšava dojenje
- Umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije
- Olakšava razumjevanje bebe, tumačenje njenih potreba i signala
- Poboljšava kvalitet komunikacije sa bebom
- Ojačava samopouzdanje

IAIM masaža je divan način da se očevi dodirom povežu sa svojim bebama i nadoknade prednost koje mame prirodno imaju kroz trudnoću, porođaj i dojenje.
Starijoj djeci pomaže da lakše prihvate novog člana porodice i da prevaziđu bujicu osjećanja zbog nove situacije, takođe smanjiće se i ljubomora.
Na obukama roditelji nauče kako da prilagode masažu djetetu kako bude raslo, tako da mogu da masiraju stariju djecu (kod djece školskog uzrasta kada se jave „bolovi rasta“ masaža može da bude djelotvorna). Starija djeca mogu takođe da masiraju bebe. Masaža postaje igra u kojoj svi uživaju.
Sa masažom može da se počne od prvog dana po rođenju, od trenutka kada su roditelji i beba spremni da zajedno zaplove u ovaj čarobni svijet.
Obuka je namjenjena roditeljima/starateljima beba starosti do 12 mjeseci, traje pet nedjelja, jednom nedjeljno, po dva časa.