Energija zivota

Protekli vikend je u Srpcu održano prvo takmičenje u parakonjaništvu u Republici Srpskoj. Ovo takmičenje su u partnerstvu održali Sportska organizacija „Energija života“ koja se bavi terapijskim jahanjem i konjički klub „Y“ iz Srpca.  Na takmičenju je učestvovalo dvanaestoro djece sa poteškoćama u razvoju koji su prošli program terapijskog jahanja te tako stekli sposobnost da samostalno jašu.

U subotu, 16. jula je održano Prvenstvo Republike Srpske u parakonjaništvu gdje su se takmičari nadmetali u tri kategorije, zavisno od nivoa sposobnosti u jahanju. Šampion RS u parakonjaništvu u kategoriji C je Slađan Kos, u kategoriji B Vasilija Živković, a u kategoriji A Marko Nikolić.

U nedelju, 16.jula je na istoj lokaciji održano Balkansko takmičenje u parakonjaništvu. Šampioni Balkanskog takmičenja u A kategoriji je Marko Nikolić, u B kategoriji Jovan Kostić i u C kategoriji Predrag Matanović iz Crne Gore.

“Ovo takmičenje je velika nagrada i motivacija za djecu koja su proteklih mjeseci prošla program terapijskog jahanja. Oni se danas osjećaju posebno i veoma su ponosni na svoje sposobnosti, što i nas i njihove roditelje čini veoma srećnim i zadovoljnim. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Triglav osiguranju kao  generalnom sponzoru ovog takmičenja, Ministarstvu porodice, omladine i sporta, Gradu Banja Luka i opštini Srbac koji su pokazali veliko razumijevanje i pružili nam podršku u organizaciji ovih takmičenja”, rekla je Slavica Kecman, licencirani voditelj terapijskog jahanja.

Parakonjaništvo podrazumijeva dresurno jahanje za osobe sa invaliditetom te spada u konjičku disciplinu koja se godinama razvija ravnopravno sa ostalim disciplinama Međunarodne konjičke federacije (FEI). Za razliku od nekih drugih sportova, ova konjička disciplina može uključiti sportiste u najtežim stanjima i sa najtežim oštećenjima organizma, slijepe, gluve i one koje koriste invalidska kolica kako bi se mogli kretati.